پسرفت خواب (sleep regression) چیست؟
در مورد پسرفت خواب چی میدونی؟!
آیا کودک شما قبلا خوب میخوابیده ولی الان در نیمهشب ناگهان از خواب بیدار میشه یا هر بار که او را میخوابونید با گریه بیدار میشه؟
ممکن است با یک مورد پسرفت خواب مواجه باشید.
پسرفت خواب (sleep regression) چیه؟
پسرفت خواب یک دوره زمانی ، معمولاً حدود دو تا چهار هفته است ، که در آن کودک ، به طور ناگهانی برای خوابیدن دچار مشکل میشود یا در نیمهشب با گریه و نق نق کردن از خواب بیدار میشود. در حالی که قبل تر از این زمان خواب خوب و مناسب سنش داشته است.
چه چیزی باعث پسرفت خواب در نوزادان میشود؟
تعدادی از عوامل میتواند باعث ناراحتی کودک شود یا او را مضطرب یا بی قرار کند که منجر به پسرفت خواب شود، از جمله:
- دورههای جهش رشد، که باعث گرسنگی بیشتر نوزادان میشود
- درد دندان درآوردن
- رسیدن به نقطه عطف رشدی جدید (مثلا غلت زدن ، نشستن ، راه رفتن)
- تغییر در برنامه روزانه و روزمره، مانند شروع مهد یا تغییر مراقب کودک
- مسافرت که به ناچار مستلزم خوابیدن در محیط جدید است
- یک بیماری، مانند سرماخوردگی یا عفونت گوش
پسرفت خواب چقدر طول میکشد؟
پسرفت خواب نوزاد معمولاً حدود دو تا چهار هفته طول میکشد - زمانی که کودک شما به یک برنامه معمول یا نقطه عطف جدید عادت میکند یا از یک بیماری بهبود مییابد - اگرچه مدت زمان دقیق به علت آن بستگی دارد و میتواند از نوزادی به نوزاد دیگر متفاوت باشد.
علائم پسرفت خواب:
علائم پسرفت خواب میتواند بر اساس علت مشکلات خواب کودک شما متفاوت باشد. در اینجا چند نشانه وجود دارد که ممکن است کودک شما دچار پسرفت خواب شود:
- شبها بیشتر از قبل بیدار میشود
- مشکل در به خواب رفتن هنگام خواب
- افزایش نق زدن و بدخلقی
- مقاومت ناگهانی در برابر چرتهای روزانه
چه زمانی پسرفت خواب بیشتر اتفاق میافتد؟
پسرفت خواب میتواند در هر زمانی اتفاق بیفتد، زیرا با عوامل غیرقابل پیش بینی مانند تغییر در روتین زندگی یا یک بیماری مرتبط است.
اما چند دوره وجود دارد که پسرفت خواب به دلیل جهش رشد، دندان درآوردن یا رسیدن به نقاط عطف جدید ، نسبتاً قابل پیش بینی است:
سه تا چهار ماهگی :
پسرفت خواب چهار ماهگی، اغلب برای والدین سخت ترین است زیرا اولین بار است. در پشت مشکلات خواب نوزاد در این سن چندین عامل وجود دارد :درد ناشی از دندان درآوردن، گرسنگی مرتبط با جهش رشد و هیجان برای اولین بار غلت زدن.
شش ماهگی :
نوزادان اغلب در حدود شش ماهگی دچار جهش رشد دیگری میشوند.
با این حال، در این سن، کودکان میتواننددرطول شب بخوابند و ممکن است به خاطر نیاز به در آغوش گرفته شدن و بغل شدن بیدار شوند در نتیجه بهتر است در این سن کم کم روشهای آموزش خواب را برای کودک اجرا کرد.
هشت تا ده ماهگی :
بسیاری از نوزادان از حدود نه ماهگی شروع به سینه خیز رفتن میکنند(اگرچه برخی زودتر شروع میکنند و برخی دیرتر) و در حدود ده ماهگی شروع به ایستادن میکنند. اضطراب جدایی نیز در این سن رایج است(و کاملاً طبیعی است) که ممکن است باعث شود کودک شما در طول شب به خاطر اطمینان از حضور شما بیدار شود.
دوازده ماهگی :
بین نه تا دوازده ماهگی، نوزادان شروع به ایستادن میکنند. در حدود یک سالگی، اولین قدمهای خود را برمیدارند (اگرچه میانگین سنی چهارده ماهگی است، برخی از نوزادان زودتر) شروع میکنند و برخی دیرتر . رسیدن به نقاط عطف بزرگ میتواند باعث مشکلات موقت خواب شود.
کودکان نوپا اغلب در حدود پانزده ماهگی، هیجده ماهگی، دو سالگی و سه سالگی دچار پسرفتهای خواب میشوند که ممکن است ناشی از کابوسها و وحشتهای شبانه، ترس از تاریکی، دندان درآوردن کودک نوپا و اضطراب جدایی باشد.
نکاتی برای مدیریت پسرفت خواب در کودک:
خوشبختانه، پسرفت خواب معمولا موقتی است. این نکات را برای مدیریت پسرفت خواب در کودک خود دنبال کنید:
- علائم خواب کودکتان را بشناسید (مانند مالیدن چشمانش، بی قراری، خمیازه کشیدن، نگاه کردن به دور)، تا بتوانید قبل از اینکه بیش از حد خسته شود او را به رختخواب ببرید زیر بیش از حد خسته شدن باعث میشود به خواب رفتن و خوابیدن او سخت تر شود.
- به یک روال ثابت قبل از خواب پایبند باشید. مثلا شام، حمام، کتاب، لالاییها .
- اطمینان حاصل کنید که کودک شما در طول روز به اندازه کافی میخوابد، زیرا نوزادان بیش از حد خسته بیشتر در خواب شبانه دچار مشکل میشوند.
- اگر کودک شما ناگهان در نیمههای شب شروع به گریه کرد، قبل از پاسخ دادن به او چند دقیقه فرصت دهید. او ممکن است خودش را آرام کند و دوباره بخوابد. اگر این کار را نکرد، وارد اتاق شوید تا بررسی کنید که همه چیز خوب است، آروم با دست به سر یا شکمش حالت نوازش ضربه بزنید، با صدای ارام صحبت کنید و کلمات ارامش بخش بگویید و ارامش کنید و بروید.
- سعی کنید از تکان دادن، در آغوش گرفتن یا شیر دادن به کودک خودداری کنید، زیرا ممکن است او را تشویق کند که به طور منظم برای جلب توجه شما از این طریق بیدار شود. اگر او همچنان گریه میکند، چند کلمه آرامش بخش از پشت در بگویید و دوباره او را ترک کنید و در صورت لزوم با فاصله زمانی بیشتر این کار را تکرار کنید.
- اگر کودک شما حداقل چهار تا شش ماهه است، روشهای آموزش خواب را امتحان کنید . حداقل دو هفته به آن فرصت دهید تا ببینید آیا کار میکند یا خیر.
در طول روز و به خصوص قبل از خواب به او توجه بیشتری کنید. اگر به نظر میرسد که کودک شما به دلیل تغییر زندگی استرس دارد یا اضطراب جدایی دارد، این میتواند به او کمک کند که در شب احساس امنیت بیشتری کند.
آیا میتوانید از پسرفت خواب جلوگیری کنید؟
هیچ راهی برای جلوگیری از پسرفت خواب وجود ندارد. این یک بخش از روند طبیعی کودک و نوپا است. در این بین، پیروی از یک برنامه روتین قبل از خواب و برنامه خواب میتواند به کاهش احتمال مشکلات خواب کمک کند.
چه زمانی در مورد پسرفت خواب به پزشک مراجعه کنید؟
در حالی که به احتمال زیاد پسرفت خواب به خودی خود پایان خواهد یافت، اما در موارد زیر با پزشک مشورت کنید:
- اگر نگرانی یا سؤالی در مورد خواب کودک خود دارید یا علت بالقوه پشت مشکلات خواب (مانند کابوسهای مداوم) دارید.
- اگر کودک شما به دلیل بیماری نمیخوابد و علائم بیماری دارد.
- اگر آموزش خواب را به مدت دوهفته به صورت کامل اجرا کردید و باز هم مشکلاتی در خواب داشتید میتونید با پزشک فرزندتون مشورت کنید.
ارسال نظر